Follow us

Εύκολη Πίτα Πλεξούδα

Η συνταγή για την πιο εύκολη πίτα πλεξούδα.

ΕΥΚΟΛΗ ΠΙΤΑ ΠΛΕΞΟΥΔΑ

Υλικά

Για 2 πλεξούδες:

2 φύλλα σφολιάτας

1/2 φλιτζ. τραχανά

500 γρ. μανιτάρια

1 κιλό πράσα

2 κρεμμύδια

2 μεγάλα καρότα

1 φλιτζ. ελιές

250 γρ. ντοματίνια

1 ματσάκι μαϊντανό

2 κουτ. μάλαθρο ή άνηθο

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι

αλάτι

αυγό

σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε αρχικά τα πράσα μόνα τους για να φύγουν τα υγρά τους.

Αμέσως μετά ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου.

Τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο και παράλληλα σε άλλο τηγάνι ξεκινάμε να σωτάρουμε μόνα τους τα μανιτάρια.

Μόλις απορροφηθούν τα υγρά τους προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ντομάτα και ανακατεύουμε.

Στα πράσα ρίχνουμε τα αρωματικά χόρτα: μαϊντανό και μάραθο (ή άνηθο).

Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και προσθέτουμε τον τραχανά για να φουσκώσει και να απορροφήσει όλα τα υπόλοιπα υγρά των υλικών.

Στο μίγμα των μανιταριών, προσθέτουμε τις ελιές σε κομματάκια και τέλος το τριμμένο καρότο.

Ανακατεύουμε ξανά και στη συνέχεια ενώνουμε στο μεγάλο τηγάνι τα 2 μίγματα και αλατοπιπερώνουμε (μπορούμε να αλατοπιπερώσουμε και ξεχωριστά πριν την ανάμειξη).

Κατεβάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ ανοίγουμε λίγο με ένα λεπτό πλάστη, ένα-ένα τα 2 φύλλα της σφολιάτας.

Τοποθετούμε τη μισή γέμιση κατά μήκος στο φύλλο της σφολιάτας (σε ίση απόσταση από δεξιά και αριστερά), αφήνοντας περιθώριο και στην επάνω και στην κάτω άκρη.

Κόβουμε λωριδίτσες (πάχους 3 εκατοστών περίπου) στις 2 πλαϊνές πλευρές.

Βουτάμε τα δάχτυλά μας σε νερό και βρέχουμε τις άκρες από τις λωρίδες για να κολλήσουν μεταξύ τους στο πλέξιμο και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.

Πλέκουμε τις λωρίδες μεταξύ τους, μια αριστερή-μία δεξιά (από πάνω προς τα κάτω, ώστε να σχηματιστεί μία πλεξούδα). Όταν φτάσουμε στο κέντρο, διπλώνουμε την κάτω άκρη και συνεχίζουμε το πλέξιμο της υπόλοιπης σφολιάτας.

Στη συνέχεια, λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο το ταψί του φούρνου και τοποθετούμε προσεκτικά τις πλεξούδες.

Χτυπάμε σε μπολ ένα αυγό και αλείφουμε τις πλεξούδες.

Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι (αν το επιθυμούμε).

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.