Follow us

Κέικ με Μανιτάρια, Προσούτο και Παρμεζάνα

Ένα κέικ που μοσχοβολά Μεσόγειο, γι' αυτό μην τσιγκουνευτείτε το θυμάρι.

ΚΕΙΚ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

Υλικά

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

100 γρ. προσούτο ψιλοκομμένο

60 γρ. μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι

5-6 κλωναράκια θυμάρι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

2 αβγά και 1 κρόκο επιπλέον

½ κ.γλ. ζάχαρη

2 κ.σ. χλιαρό γάλα

200 γρ. λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κλωναράκι δεντρολίβανο

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο για τη φόρμα

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά τα μανιτάρια μαζί με το δεντρολίβανο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν. (Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγα αποξηραμένα μανιτάρια, που θα μουλιάσουμε σε 1 φλιτζ. ζεστό νερό.

Στη συνέχεια αυτό το νερό θα το χρησιμοποιήσουμε στο ζύμωμα.)

Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, αρκετά αραιή.

Προσθέτουμε τα 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα, τα τυριά, τις ελιές, το προσούτο και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα.

Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα, μεταφέρουμε το μίγμα και του δίνουμε σχήμα ώστε να καλύπτει ομοιόμορφα τη φόρμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αλείφουμε το κέικ με τον κρόκο του αβγού και το ψήνουμε για 1 ώρα.

Μόλις κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε.

Tip

Αν δεν έχουμε προσούτο, βάζουμε κάποιο άλλο αλλαντικό με έντονη γεύση. Από τυριά, βάζουμε όποια αγαπάμε.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.