Follow us

Γεμιστά στην Κατσαρόλα

Με μερικές παραλλαγές, τα γεμιστά όπως τα φτιάχνουν στην Κρήτη.

ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

Υλικά

6 ντομάτες ώριμες

2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες

3 πιπεριές

3 πατάτες μέτριες προς μικρές

3 μεγάλα κρεμμύδια

3 μέτρια κρεμμύδια

3 μεγάλα κολοκύθια

1 συσκευασία αμπελόφυλλα ή 200 γρ. φρέσκα

500 γρ. ρύζι καρολίνα

4 σκελίδες σκόρδο

1 καρότο

½ φλιτζ. μαύρες σταφίδες

½ φλιτζ. κουκουνάρι

1 γεμάτο κ.γλ. ζάχαρη

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 κοφτή κ.σ. ρίγανη

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα αν χρησιμοποιήσουμε συντηρημένα. Αν είναι φρέσκα, τα ζεματάμε για 1' σε νερό που κοχλάζει και τα στραγγίζουμε.

Κουφώνουμε τα λαχανικά: Αδειάζουμε τις 3 ντομάτες και περνάμε το εσωτερικό τους από το μούλτι, μαζί με τις άλλες 3 ντομάτες.

Βγάζουμε τα σπόρια από τις πιπεριές, αφήνοντας το καπελάκι.

Καθαρίζουμε τα 3 μεγάλα κρεμμύδια, κόβουμε ένα καπελάκι εγκάρσια στο επάνω μέρος και αφαιρούμε τα εσωτερικά φύλλα.

Κρατάμε το εσωτερικό.

Κόβουμε τα κολοκύθια στη μέση, τα κουφώνουμε και κρατάμε τα καπάκια και το εσωτερικό τους.

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, σχηματίζοντας δύο μέρη για γέμισμα.

Τις κουφώνουμε και κρατάμε το εσωτερικό και τα καπάκια.

Κόβουμε κατά μήκος κάθε πατάτας ένα καπελάκι για σκέπασμα και με κουταλάκι κουφώνουμε το εσωτερικό.

Το κρατάμε. Αλατίζουμε φειδωλά μέσα έξω όλα τα λαχανικά.

Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό από μελιτζάνες, κολοκύθια και πατάτες και το βάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.

Περνάμε από το μούλτι τα άλλα 3 κρεμμύδια και το εσωτερικό των κρεμμυδιών που θα γεμίσουμε, μαζί με το σκόρδο.

Προσοχή! Δεν θέλουμε να λιώσουν, μόνο να τα ψιλοκόψουμε, χωρίς να βγάλουν ζουμιά. Βάζουμε το μίγμα στο τηγάνι, μαζί με τα κουκουνάρια. Τρίβουμε το καρότο στο μούλτι και το προσθέτουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε και 1 φλιτζ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε υπομονετικά, μέχρι να μελώσει το κρεμμύδι, αλλά χωρίς να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες και φέρνουμε 3-4 βόλτες.

Ρίχνουμε και το πολτοποιημένο εσωτερικό από τις ντομάτες μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, φέρνουμε 2-3 βόλτες και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον δυόσμο, τον άνηθο και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αμπελόφυλλα.

Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μίγμα που μαγειρέψαμε και τα τοποθετούμε σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο σε στρώσεις στην κατσαρόλα.

Με όση γέμιση περισσέψει τυλίγουμε ντολμαδάκια με τα αμπελόφυλλα και τα σφηνώνουμε στα κενά.

Σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα την επιφάνεια, προσθέτουμε 3 φλιτζ. ελαιόλαδο, αλατίζουμε λίγο και σκεπάζουμε με το καπάκι.

Μόλις πάρει βράση το φαγητό, κατεβάζουμε στο μέτριο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 45' περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν το ρύζι και τα λαχανικά.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.