Follow us

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

Υλικά

Για το φύλλο:

• 1/2 κιλό αλεύρι

• λίγο αλάτι

• λίγο ξίδι

• νερό όσο πάρει για να γίνει μια ωραία ζύμη

Για τη γέμιση:

• 1 κιλό σπανάκι καλά πλυμένο

• 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα

• 1 ματσάκι άνηθο

• 4-5 αυγά

• 1/2 κιλό φέτα

• 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι

• 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Όσο ξεκουράζεται η ζύμη μας ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα βάζουμε όλα μαζί σε μια μεγάλη λεκάνη.

Ρίχνουμε αλάτι (2 κουταλιές περίπου) και τρίβουμε τα λαχανικά με τα χέρια μας στη λεκάνη να βγουν τα υγρά τους, τα οποία πετάμε.

Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Τα αβγά, τη φέτα χοντροκομμένη με τα χέρια μας, το ρυζάκι και το ελαιόλαδο (λίγο πιπέρι αν θέλουμε) και αφήνουμε στην άκρη όσο θα ανοίγουμε τα φύλλα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μπαλάκια.

Χρειαζόμαστε τρία φύλλα.

Τα δύο πρέπει να είναι χοντρά και λίγο μεγαλύτερα από το ταψί και το τρίτο βγαίνει μικρότερο ώστε να καλύπτει ίσα ίσα το ταψί και να μπει ανάμεσα από τη γέμιση μας.

Λαδώνουμε το ταψί μας και βάζουμε το πρώτο φύλλο.

Αφού ανοίξουμε και το μικρότερο μπαλάκι μας βάζουμε τη μισή γέμιση.

Σκεπάζουμε με το δεύτερο μικρότερο και λεπτότερο φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.

Πλέκουμε τις άκρες να μη μας βγει έξω η γέμιση και ρίχνουμε περίπου μισό φλιτζάνι του τσαγιού έξτρα ελαιόλαδο.

Τρυπάμε την πίτα εδώ και εκεί για να μην φουσκώσει και σκάσει το φύλλο.

Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω για μια ώρα περίπου (ανάλογα τον φούρνο ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει).

Στο τέλος αν δούμε ότι έχει μείνει πολύ λάδι στο ταψί, σκεπάζουμε με μια λαμαρίνα την πίτα και χύνουμε το λάδι που μένει. (Ο πάτος της λαμαρίνας να ακουμπάει στην πίτα) αναποδογυρίζουμε την πίτα μέσα στο ταψί και την ξαναβάζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.