Follow us

Εύκολη Κρεμμυδόπιτα

Η συνταγή για μία πολύ εύκολη και νόστιμη κρεμμυδόπιτα.

ΕΥΚΟΛΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ

Υλικά

Για το φύλλο:

• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• λίγο λάδι

• αλάτι

• νερό

Για τη γέμιση:

• 2 κιλά κρεμμύδια ξερά

• 1 λίτρο γάλα

• 1 φλιτζάνι του τσαγιού μυζήθρα ξερή τριμμένη

• 1 φλιτζάνι του τσαγιού τραχανά

• 2 αυγά

(προαιρετικά)

• 1/2 κουταλάκι κανέλα

• αλάτι

• πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (με τα χέρια μας).

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να πάρουν 1-2 βράσεις.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα και σουρώνουμε τα κρεμμύδια.

Ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν.

Μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα κρεμμύδια να βράσουν μέχρι να τραβήξουν σχεδόν όλο το γάλα και να γίνουν σαν κρέμα (όχι και τελείως κρέμα, είπαμε τα κρεμμύδια δεν είναι πολτοποιημένα είναι ψιλοκομμένα).

Δεν κατεβάζουμε ακόμα την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Ρίχνουμε τη μυζήθρα και την κανέλα και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τον τραχανά και δεν ανακατεύουμε καθόλου (αν ανακατέψουμε και πάει ο τραχανάς κάτω υπάρχει κίνδυνος να μας πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας).

Σβήνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να χλιαρέψει.

Αν χρησιμοποιήσουμε αυγά (θα γίνει πιο πλούσια στη γεύση) τα χτυπάμε και τα ρίχνουμε σε αυτό το στάδιο.

Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη γέμιση και πιάνουμε να κάνουμε το φύλλο.

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνουμε μια-δύο κουταλιές της σούπας λάδι και αλάτι.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη ούτε πολύ μαλακιά, αλλά ούτε και πολύ σκληρή.

Κόβουμε τη ζύμη σε έξι μπαλάκια και την αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

Ρίχνουμε στον πάγκο αλεύρι, τοποθετούμε το ένα μπαλάκι ζύμης και με τον λεπτό πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο.

Ρίχνουμε περιμετρικά λάδι και βάζουμε μπολικη γέμιση περιμετρικά του φύλλου και μόνο στο μισό (δηλαδή στο ένα ημικύκλιο).

Δεν απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Αρχίζουμε μετά να τυλίγουμε το φύλλο και μόλις τελειώσουμε γυρίζουμε την πίτα να τυλιχτεί σαν σαλίγκαρος.

Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τον σαλίγκαρο στο κέντρο του ταψιού.

Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο που μόλις το γεμίσουμε και το στρίψουμε δεν το κάνουμε σαλίγκαρο αλλά το τοποθετούμε γύρω από την πρώτη πίτα που υπάρχει ήδη στο ταψί. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση.

Λαδώνουμε λίγο την πιτούλα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.